HTML

Ha szeretnél egy portrét

írj nekem a hafner.szobraszkukacgmail.com e-mail címre, és mindent megbeszélünk.

Pár fontos dolog:

A fotó, ami alapján festek:
- lehet színes vagy fekete-fehér, régi vagy új, ami fontos, hogy a lehető legjobb felbontásban kapjam meg.
- ha van több képed is arról, akinek a portréját szeretnéd, jobb, ha én választom ki közülük azt, ami megfestve is jó lesz. Ennél a technikánál nagyon fontos a fény-árnyék játéka. Van olyan kép, ami fotón jól néz ki, de nem tudok róla jó képet festeni.
Méret:
- mindig a képtől függ, életnagyságnál nagyobb arc általában nem mutat jól egy festményen.
Technika:
- olaj, vászon. Egy kevert szín árnyalataival festem ezeket a portrékat, nem használok feketét, így egy melegebb barnás-, vagy kékesszürke tónusa van a képeknek.
Idő:
- általában egy hét alatt elkészül egy kép, de ez is függ attól, hogy milyen a fotó, amit kapok.
- az olajfesték nagyon lassan szárad, ráadásul ennél a technikánál elég vastag rétegben kerül a festék a vászonra. Egy hét, tíz nap alatt a felület már megszárad annyira, hogy (úgy csomagolva, hogy semmi ne érjen a festékhez)  szállítható, de több hónapig tart, amíg teljes mélységében átszárad. A lakásban egy falra akasztva semmi baja nem lesz, ha nem piszkálják.
Több arc együtt:
- ha nem egy fotón vannak eredetileg is egymás mellett, akkor szerencsés olyan képeket választani, amiken hasonló irányból érkezik a fény az arcokra, és általában nem nagyon eltérőek a fényviszonyok.
- nem minden ilyen montázs szerencsés. Ha pl. az egyik fotón gyönyörűen látszanak az apró részletek, a másik pedig elmosódottabb, lehet, hogy érdemesebb külön megfesteni őket, és inkább egymás mellé akasztani a két festményt, esetleg hasonló keretben.
Általában:
- szerintem szinte mindig jobb egy portré, ha természetes a rajta szereplő ember. A beállított, "divatlapos" fotók lehet, hogy jobb ha fotók is maradnak.
- a nagyon közelről készült képek általában torzítanak, ami esetleg nem is tűnik fel a fotón, mert hozzászokott a szemed, vagy mert olyan jól ismered azt az arcot, hogy öntudatlanul is korrigálod. A festmény felerősítheti ezeket a torzításokat, és mivel én nem ismerem akit festek, csak a fotóból tudok kiindulni.
- a nagyon erősen sminkelt arcok, vagy a retusált fotók általában eltakarják azokat a finom, pici részleteket, amiktől egy portré "élő" lesz.
- akkor jó egy portré, ha igazi. Nem fogom vékonyabbnak, szebbnek, fiatalabbnak festeni.
- ne várd azt, hogy olyan legyen a kép, mint egy fotó. Nem lesz szálanként megfestve a szempillája, de ott lesz a tekintete. Ha megnézed a blogon a festmények részleteiről készült fotókat, láthatod milyen közelről egy ilyen technikával festett kép.

Ha kérdésed van, írd meg, szívesen válaszolok. hafner.szobraszkukacgmail.com

Friss topikok

  • h.mona: @Obulus: Edzésben vagyok pár éve :) (2014.06.20. 19:25) Kulka

D és M

2014.06.20. 00:34 h.mona

dmtotal.jpg

D és M gyerekkorukban nem ismerték egymást. Nem készülhetett róluk olyan fotó, amin egymás mellett ülnek egy kanapén. Akkor még nem piszkálta D a telefonját, és nem mondta nevetve M-nek: bocsi, egy pillanat, csak ezt gyorsan még belájkolom.
D és M felnőtt. Szeretik egymást.

dormafot.jpg
Anyukáikkal szövetkeztem titokban, hogy küldjenek róluk gyerekkori fotókat, azok közt válogatva találtam ezt a kettőt, amikből össze lehetett hozni egy közös képet.

 


Ezt a festményt karácsonyra kapták, a hálószobájukban lóg.dmdetail.jpg

dmdetail2.jpg


Te is meglepheted barátaidat, szeretteidet, vagy akár saját magadat egy ilyen festménnyel karácsonyra, nászajándékba, házassági évfordulóra...

- próbálj szerezni róluk - lehetőleg jó minőségű - fotókat, amiket át tudsz küldeni nekem
- írd meg, te milyen képet szeretnél, milyen alkalomra, melyik fotó szerinted a legjellemzőbb, és amit még fontosnak tartasz,
- a részleteket utána megbeszéljük.

Kérlek, gondolj arra, hogy nem fotót szeretnél rendelni, tehát a megfestéshez is idő kell, és az olajfesték is lassan szárad...

Szólj hozzá!

Címkék: portré montázs olajkép olaj vászon portrait DésM Hafner Mónika oil on canvas ritratto hafner

A bejegyzés trackback címe:

https://portraitport.blog.hu/api/trackback/id/tr196304615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása